Dersim’de katliamın 88. yılında hayatını kaybedenler anıldı: "Dersim Katliamı bir turnusol işlevi görmektedir"
Dersim Katliamı’nın 88. yılında Dersim'de hayatını kaybedenler anıldı. Anmada yüzleşme, barış ve demokratik talepler öne çıktı.
Dersim – 4 Mayıs 1937’de Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan Dersim Katliamı 88’inci yıldönümünde katledilenler anıldı.
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu’nun çağrısıyla Sanat Sokağı’ndan Seyit Rıza Meydanı’na sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamalarda, hayatını kaybeden DEM Parti milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder için başsağlığı mesajları paylaşılarak yüzleşme çağrısında bulunuldu.
“Direnişi ve barış mücadelesini yürütelim”
Katliamın 88. yıldönümünde çağrıda bulunan Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Rıza Bilir, “Dersim gerçekliğinde ısrar etmeye, direnişi ve barış mücadelesini yükseltmeye davet ediyoruz” dedi. Bilir açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:
“Seyit Rıza ve idam edilen Dersim ileri gelenlerinin mezar yerleri açıklanmalı, cenazeleri ailelerine teslim edilmeli, Dersim’e nakline engel olunmamalıdır. Arşivler açılmalı, Dersim ismi iade edilmelidir. Sürgünler, kayıplar ve el konularak götürülen çocuklarımızın listesi ve akıbetleri açıklanmalıdır. Toplumsal haklarımız tanınmalı, Anayasal güvenceye kavuşturulmalıdır. Savaş, şiddet ve asimilasyon politikaları terk edilmeli, halklarımızın eşitlikçi, özgürlükçü demokratik birliği için gerekli adımlar atılmalıdır.”
“Çürüme tarih ile yüzleşememektendir”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKAD) Genel Başkanı Cuma Erçe, yaptığı konuşmada yüzleşme çağrılarının çok daha geniş kitlelerle yapılması gerektiğini ifade ederek, “Bütün bu çürüme tarih ile yüzleşememektendir. Bugün demokrasiden yoksun oluşumuzun, adaletten yoksun oluşumuzun en temel nedeni tarih ile yüzleşememektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011 yılında “Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ben özür dilerim ve diliyorum” söylemini hatırlatan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, ancak dilenen özrün gereklerinin yerine getirilmediğini söyledi. Kürt meselesinin çözümüne dair çeşitli tartışmaların yapıldığı bu dönemde, Dersim Katliamı’nın bir turnusol işlevi gördüğünü ifade eden Tekin, “Barışın ilk adımlarından biri Dersim Katliamı’yla yüzleşmektir, Dersimlilerin taleplerini karşılamaktır” dedi. Tekin, Dersimlilerin yarasının bir nebze de olsa sağalması için Dersimlilerin taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“Yüzleşme olmazsa demokrasiden söz edemeyiz”
DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Mutlu, Dersim Katliamı’nı 88 yıllık bir acı, 88 yıllık bir vahşet, dinmeyen bir acı olarak ifade ederek “Eğer bir yüzleşme olmazsa Türkiye’de bir demokrasiden söz edemeyiz. Barış ve demokratik toplum çağrısının meali budur. Bu yüzleşmektir. Kürtlerin ve Alevilerin eşit yurttaşlık mücadelesini büyütmek zorundayız” dedi.
Mutlu’nun ardından ESP MYK Üyesi Orhan Çelebi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat ve DAD Eş Genel Başkanı Zeynel Kete de birer konuşma yaparak yüzleşme çağrısında bulundular. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et